Nyitólap Hirdetésfeladás Kapcsolat
Eladó Villa, kastély, kúria, Monok, Széchenyi István
#169201066
187.95 millió Ft
Alapterület 1 449 m2,  12 005 m2-es telken
Szobák száma nincs megadva
Építési mód Tégla
Állapot Átlagos
Emelet nincs megadva

További paraméterek

  • Jó közlekedéssel

Részletes leírás

Monokon KASTÉLY eladó!

 A várkastély épület pince+földszint+emelet kialakítású, melyben lakó- kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki.

Eredetileg a XVI. században épült várkastély és a hozzá tartozó cselédház, amelyet korábban többszőr átépítettek, felújítottak, de az elmúlt években már nem használták őket, emiatt azok felújításra szorulnak, a műemléki előríásoknak megfelelően. A várkastélytól keletre elhelyezkedő, korábban cselédházként funkcionáló épület, földszinti kialakítású, melyben lakó- kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély felújításra szorul.

Szerkezet ismertetés:
Alapozás: Kőalap
Felmentő falszerekezet: Kő és tégla
Válaszfalak: Kő és tégla
Födémszerkezet: Beton
Padlóburkolatok: Kerámia lap, parketta
Homlokzat: Vakolt, kőporos
Tetőszererkezet: Fa szerkezetű tető, cserép fedés
Fűtés: Minden nagyobb helyiségben

Telekterület: 12005 m2

I R Á N Y Á R : 484.184 Euro+ áfa

A kastély története:

“A kastély a falu központjában lévő domb tetején, reneszánsz stílusban, 1570–1580 körül épült. Építtetése a tehetős középbirtokos Monaky János nevéhez fűződik. 1567-ben már Monaky Mihály volt a tulajdonos, mikor Hasszán temesvári pasa megostromolta és elfoglalta. Majd 1673-ban Thököly Zsigmond vallhatja magáénak. 

A Monaky-család 1693-ban fiúágon kihalt, ezután női ágon öröklődött tovább a kastély. Monaky Annának Andrássy Mátyással kötött házassága révén az Andrássyak tulajdona lett egész Monokkal és környékével együtt. A 18. században az örökösök között megosztott Monoki uradalom, a kastéllyal együtt az Andrássy család kezében újra egyesült. 

A 18. század második felében, mint a magyar főurak többsége, már az Andrássyak sem érték be ezzel a szolidabb kiskastéllyal, nagyobb építésébe kezdtek, de a régit továbbra sem hanyagolták el. A II. világháború után iskola működött benne, majd a termelőszövetkezet előbb magtárnak, később irodaháznak használta. Az 1990-es években újra szükségessé vált a felújítása, de ennek költségeit már nem tudta állni a helyi önkormányzat, így 1999-ben az épület eladásra került. A felújítás előtt Feld István és Simon Zoltán vezetésével újabb régészeti ásatásokra került sor.

 

Bővebb felvilágosításért várom megtisztelő hívását! 

Kun Tünde 06-70-433-3506

Kapcsolat

Kun Tünde

Tulajdonos

Ossza meg a hirdetést:
FacebookGplusTwitter